Czym muszą wyróżniać się pojemniki do mikrofali?

Producenci żywności, dystrybutorzy i sami konsumenci muszą zdawać sobie sprawę z tego, jak ważnym dla bezpieczeństwa i wygody, jest korzystanie z właściwych opakowań do mikrofali. Czym powinny się wyróżniać takie pojemniki?

Bezpieczeństwo i odporność na deformacje

Pierwszą i najważniejszą cechą pojemników do mikrofali jest bezpieczeństwo ich użytkowania. Muszą być wykonane z materiałów odpornych na wysokie temperatury i nie uwalniających szkodliwych substancji pod wpływem ciepła, minimalizując ryzyko zapłonu. Pod tym względem świetnie sprawdzają się opakowania z polipropylenu – są lekkie, trwałe i niedrogie w produkcji, dzięki czemu nadają się do większości zastosowań spożywczych. Ważnym aspektem dla wielu użytkowników jest również wykorzystanie materiałów, które są przyjazne środowisku i można je łatwo poddać recyklingowi.

Podczas podgrzewania w mikrofali, pojemniki mogą być narażone na różne siły, np. ciśnienie pary wodnej czy ekspansja cieplna. Dobrze zaprojektowany pojemnik powinien być odporny na oddziaływanie takich sił, aby nie ulec deformacji czy pęknięciom pod wpływem temperatury, co mogłoby grozić uszkodzeniem urządzenia i zanieczyszczeniem posiłku.

Praktyczność przede wszystkim

Wkładane do mikrofali pojemniki powinny być praktyczne w użyciu i łatwe do przechowywania. Warto wybrać opakowania posiadające ergonomiczne kształty, pozbawione ostrych kątów i szczelin, w których mogłyby się gromadzić resztki jedzenia. Do tego praktyczne są wygodne uchwyty, łatwe do zdjęcia pokrywki czy szczelne wieczka, które zapobiegają rozlewaniu się jedzenia i utrzymaniu świeżości posiłku. Opakowanie musi być odporne na przebarwienia i zapachy, aby posiłek był świeży, atrakcyjny i smaczny.

Pojemniki ponadto powinny być w dużej mierze przezroczyste, aby łatwo i szybko zidentyfikować ich zawartość, co ułatwia przechowywanie, jak i podgrzewanie posiłków, dzięki możliwości kontrolowania tego procesu.