Gdzie stosowane są wytłoczki z polipropylenu?

Polipropylen (PP) to tworzywo sztuczne, a dokładniej węglowodorowy polimer termoplastyczny. Wyróżnia się wysoką odpornością chemiczną, wytrzymałością i daje szerokie możliwości produkcyjne. Dodatkowo jest nietoksyczny i całkowicie bezpieczny dla ludzi. To główne, chociaż oczywiście nie jedyne powody, dla których doskonale nadaje się do produkcji opakowań, w tym wytłoczek. Wytłoczki z polipropylenu wbrew pozorom nie służą wyłącznie do przechowywania jajek. Przekonaj się, jakie jest ich inne zastosowanie oraz czym się charakteryzują.

Plastikowe wytłoczki — nie tylko na jajka

Wytłoczki kojarzą się przede wszystkim z jajkami i rzeczywiście jest to prawda, gdyż do tego celu są bardzo często wykorzystywane. Polipropylen to świetny materiał do ich produkcji, ponieważ zapewnia trwałość i wytrzymałość, a tym samym odpowiednie zabezpieczenie dla nawet bardzo kruchych przedmiotów, do których niewątpliwie zaliczamy jajka.

Jednak plastikowe wytłoczki mają znacznie szersze zastosowanie. To opakowania, w których można przechowywać i bezpiecznie transportować żywność, w tym m.in. owoce (np. jabłka, gruszki, granaty, brzoskwinie itd.), warzywa (np. pomidory), mięso, nabiał. Oprócz sprawdzą się też w przypadku kosmetyków, leków czy artykułów chemicznych.

Plastikowe wytłoczki można wykorzystywać praktycznie w każdej branży. Mogą mieć proste lub bardziej skomplikowane kształty oraz różne rozmiary. W naszej firmie zamówisz opakowania dostosowane do twoich potrzeb.

Dlaczego polipropylen do produkcji wytłoczek i innych opakowań?

Polipropylen to materiał, który sprzyja w zachowaniu świeżości przechowywanych produktów żywnościowych. Nie wchodzi z nimi w reakcję, nie wpływa na smak czy zapach, a żywność dłużej pozostaje zdatna do spożycia. Powstają z niego naprawdę solidne wytłoczki.